Skip to main content

RUOPPAUKSET SAARISTOSSA JA VESISTÖILLÄ

Ota yhteyttä

Innamo Merityö tarjoaa laadukkaita ruoppauksia ja kaivausta saaristossa sekä merirakentamisessa. Ruoppauksia toteutetaan esimerkiksi kanavissa, rannoilla ja veneväylillä.

Toteutamme palvelumme kokonaisvaltaisesti, avaimet käteen -periaatteella. Ammattitaitoinen henkilöstömme pitää huolen siitä, että ruoppausprojekti toteutetaan turvallisesti ja kustannustehokkaasti.

ruoppaus-2

Kaivuutyöt toteutetaan usein parantamaan vesiväylien syvyyttä ja navigoitavuutta tai vesialueen ympäristön kunnostamiseksi. Kuljetamme kaivuutöihin vaadittavat työkoneet paikan päälle omilla laitteillamme ja hoidamme vaativammatkin kaivuutyöt saaristossa ammattitaidolla.

Rannan ruoppaus tehdään yleensä parantamaan vesialueen käyttöä, kuten uimista tai veneilyä. Ruoppauksen avulla voidaan hallita liiallista vesikasvillisuuden kasvua, suojata ranta-aluetta eroosiolta ja poistaa pohjasedimenttejä, jotka voivat vaikuttaa veden laatuun.

Ruoppauksen yhteydessä toteutamme myös maisemoinnin sekä kivetykset kokonaisvaltaisena palveluna. Kivetykset eivät pelkästään näytä hienolta, mutta suojaavat rantaa eroosiolta sekä suuremmilta aalloilta. Kivetykset ja muut rakennusmateriaalit saamme kuljetettua omilla laitteillamme saaristoon.

Ruoppaus on vaativa prosessi ja ruopattavaan maaperään tulee tutustua ennen projektin aloittamista. Tulemme aina paikan päälle ruopattavaan kohteeseen tarkistamaan tilanteen ja kartoittamaan tarvittavat työt. Teemme arvion perusteella tarkemman tarjouksen ja laskemme arviot työn kokonaiskustannuksista.

Mitä on ruoppaaminen?

Ruoppaamisella tarkoitetaan maa-ainesten ja lietteen koneellista poistamista vesistöjen pohjasta. Sillä voidaan poistaa vesistöjen pohjasta esimerkiksi hiekkaa, savea, liejua tai muita aineita. Ruoppauksen tavoitteena voi olla esimerkiksi vesiväylien syventäminen, satamien ylläpito, rantojen eroosion ehkäisy tai vesialueiden ympäristöllisen tilan parantaminen.

Ruoppausta käytetään myös vesistöjen puhdistamisessa ja kunnostamisessa, kun poistetaan saastunutta sedimenttiä.

Mitä ruoppaus maksaa?

Ruoppauksen hinta vaihtelee huomattavasti riippuen ruoppauksen laajuudesta, sijainnista, käytettävistä menetelmistä, tarvittavasta laitteistosta ja projektin monimutkaisuudesta. Ympäristöön liittyvät vaatimukset, kuten sedimentin käsittely ja hävittäminen, voivat lisätä projektin hintaa. Pieni ruoppausprojekti, kuten pieni venesatama tai ranta, voi maksaa muutamasta tuhannesta eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Toisaalta suuret, kaupalliset tai teollisuuden ruoppaushankkeet, kuten suurten satamien syventäminen voivat maksaa jopa miljoonia euroja.

Tarvitseeko ruoppaukseen luvan?

Kyllä, ruoppaukseen tarvitaan yleensä lupa. Se on toimenpide, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia ympäristöön, vesistöihin tai niiden käyttöön. Luvan tarve ja ruoppaushankkeiden valvonta vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi jos ruoppaus tapahtuu julkisilla vesialueilla, tarvitaan usein lupaa vesiaalueen käyttöön. Tämä koskee esimerkiksi satamaa, jokea ja kanavaa. Lisäksi voi olla tarpeen hankkia suostumus muilta osapuolilta, kuten maanomistajilta tai alueen asukkailta, erityisesti jos ruoppaus vaikuttaa heidän omaisuuteensa tai ympäristöönsä.

Tuleeko ruoppauksesta tehdä erillinen ilmoitus?

Kyllä, monissa tapauksissa ruoppauksesta on tehtävä ilmoitus ely -keskukselle Suomessa. ELY -keskus vastaa ympäristöluvista ja valvoo vesistöihin kohdistuvaa toimintaa, mukaan lukien ruoppaushankkeet.

Saako järveä ruopata?

Järven ruoppaaminen on mahdollista, mutta se edellyttää useita lupia ja ympäristöllisten seikkojen huomioon ottamista. Järven ruoppaaminen voi olla tarpeen esimerkiksi vesistöjen syventämiseksi, vesikasvillisuuden hallitsemiseksi tai veisistöjen laadun parantamiseksi.

Saako omaa rantaa ruopata?

Oman rannan ruoppaaminen voi olla mahdollista, mutta se edellyttää tietyt ehdot täyttävää lupaprosessia. Ruoppauksen sallittavuus ja sen ehdot riippuvat paikallisista säännöksistä. Mikäli suunnittelet oman rannan ruoppaamista, on suositeltavaa ottaa yhteyttä paikallisiin viranomaisiin tai ympäristönsuojeluviranomaisiin.

Ota yhteyttä